Trudno wyobrazić sobie Portugalię bez gajów oliwnych. Równie trudno wyobrazić sobie portugalską kuchnię bez oliwy, a przystawek w restauracji podawanych bez jej dodatku. To płynne złoto na stałe gości w jadłospisie i stylu życia każdego Portugalczyka.
Podobno nic nie smakuje tak dobrze jak orzeźwiający łyk zimnego piwa w upalny dzień. A jeżeli dodamy do niego niesamowitą scenerię portugalskiej przyrody: turkusowy ocean, piaszczystą plażę i błękitne niebo - to otrzymamy przepis na perfekcyjny wypoczynek.
Portugalia słynie nie tylko z kolorowych azulejos i grillowanych sardynek. Całkiem dobrze radzi sobie w produkcji pysznych miodów! Ich degustacja stanowi obowiązkowy punkt na mapie zwiedzania kraju, a słoiczek tego słodkiego nektaru powinien bezwzględnie znaleźć się na liście portugalskich pamiątek. Sprawdzcie koniecznie nasze miodowe propozycje!
Kawa to kolejny, tym razem płynny symbol Portugalii. Portugalczycy piją ją wszędzie i o każdej porze dnia. Typów kaw jest wiele, co dla przeciętnego turysty może stanowić istną zagwostkę. Poznajcie najczęstsze rodzaje portugalskich kaw abyście wiedzieli, co zamawiacie w kawiarni.
Caldo verde to tradycyjna, prosta zupa portugalska przygotowywana z ziemniaków, kapusty i kiełbasy. Specjalnie dla Was mamy przepis przygotowany przez Anię z portalu Cynamonwanilla w wersji wegetariańskiej. Smacznego!